Технічні партії у посткомуністичній політиці: досвід парламентських виборів в Україні 2012 року.

mpsa

У статті досліджується критичне питання щодо виборчої адміністрації: яким чином персональні рішення впливають на результат виборів? В країнах, у яких система адміністрування виборів базується на партійному принципі, це питання є особливо актуальним. Нейтральна і об’єктивна виборча адміністрація є неодмінним компонентом вільних та чесних виборів. Якщо партійність явно впливає на результат, постає питання чесності виборів. Українська система виборчої адміністрації дозволяє основним політичним гравцям заохочувати до участі у виборах бюрократичні політичні партії для того, щоб одержати контроль над адміністративними процесами, що відбуваються у виборчих комісіях. Ми досліджуємо це явище через ідентифікацію бюрократичних технічних партій та визначення їхнього впливу на результати виборів.

Ми визначаємо бюрократичні технічні партії на основі персональних переходів членів виборчих комісій між партійними фракціями і кожною зареєстрованою на виборах партією, фокусуючись на партійних парах із найвищим рівнем персональної взаємодії. Ми зауважили, базуючись на нашому визначенні бюрократичних технічних партій, що опозиційна і провладна партії мали унікальні групи технічних партій у той час, як Комуністична партія України не володіла значною мережею технічних партій. Наступним кроком ми визначили кількість членів дільничних виборчих комісій, афілійованих із ВО «Батьківщина» і Партією Регіонів. Після цього ми поставили питання, яким чином присутність членів ДВК від цих партій та їхніх технічних партій співвідноситься із результатами виборів. Також одночасно ми контролювали й інші потенційні фактори, що впливали на результати виборів. Ми з’ясували, що і ВО «Батьківщина», і Партія Регіонів одержували підвищені результати за умови присутності в комісіях представників їхніх технічних партій. Величина цього ефекту була більшою для Партії Регіонів.

Ці результати засвідчують, що технічні партії насправді здійснюють вплив, і що як владні, так і опозиційні сили одержують переваги від використання подібних зв’язків. Ці висновки є важливими і для науковців у сфері виборів, і для практиків, які забезпечують технічну допомогу з тим, щоб вибори були вільними та чесними. Дослідження демонструє, що виборча адміністрація має нетривіальний вплив на результати виборів. Партійність членів дільничних виборчих комісій впливає на результати виборів. Скоріш за все, партійність залишиться ключовим критерієм у формуванні виборчих комісій, однак, разом із ліберальними правилами реєстрації партій і відсутністю традиції безпристрасності членів виборчих комісій, бюрократичні технічні партії й надалі залишатимуться потенційно проблемними і впливовими гравцями у партійній системі.

 

Read more in PDF >>