Королівські вибори, або Як відбувається голосування у Нідерландах

00

21 березня 2017 року Виборча рада Нідерландів оприлюднила результати парламентських виборів. У голосуванні взяло участь 81,9% виборців. Цей показник став рекордним за останні 30 років.

Представники МАГ «ЦИФРА» день виборів провели на дільницях в Амстердамі та його околицях, спостерігаючи за організацією та перебігом голосування.

Виборчі дільниці

Обмежень для вибору місця розміщення дільниць у Нідерландах немає. Єдина вимога – тривалість роботи дільниці не повинна бути меншою, ніж вісім годин. Окрім звичного розташування дільниць у приміщеннях шкіл, університетів, бібліотек, значно збільшилась кількість дільниць в приміщеннях ресторанів, на залізничних станціях. Одну з дільниць розмістили навіть на оглядовій площі Амстердамської вежі, вхід до якої є платним у звичні дні.

111

На дільниці в Амстердамській вежі нами було зафіксовано найбільшу чергу. Деякі виборці очікували на можливість проголосувати більше 30-ти хвилин. На залізничних станціях цього року була рекордна кількість дільниць – 60. Їхнє розміщення зазначалося у мобільному додатку для планування поїздок залізницею. В Нідерландах існують також «мобільні» дільниці для голосування. Вони створені для можливості проголосувати у локації, де немає відповідного приміщення. Це може бути спеціальний автобус, облаштований всередині так само, як звичайна виборча дільниця. Локації і приміщення для голосування визначає муніципалітет. У деяких приміщеннях розташовувалось по дві дільниці. На вході виборцю потрібно вирішити, на якій саме дільниці він хоче проголосувати, адже в межах свого муніципалітету виборець може голосувати на будь-якій дільниці.

Загалом розклад роботи дільниць – з 7:30 до 21:00. Проте, у деяких випадках час роботи дільниць може бути іншим. Наприклад, на залізничному вокзалі в Кастрікумі дільниця почала працювати опівночі, щоб пасажири, які прибувають поїздом о 00:30 могли одразу ж проголосувати. Також дільниці на території торгівельних центрів завершували роботу о 18:00 (час, коли зачиняються магазини). Дільниці в нічних клубах теж розпочинали роботу опівночі і зачинялися зранку.

На кабінках для голосування немає шторок, оскільки члени виборчих комісій повинні бачити, що відбувається всередині. Члени комісій та інші виборці не повинні наближатись до кабінок ближче, ніж на 2 метри, щоб не порушувати таємницю голосування. Скринька для голосування знаходиться в безпосередній близькості до членів комісії. Переважно, поруч зі столом, за яким сидять члени комісії.

Для запобігання скупченню виборців в приміщенні для голосування, рекомендується щоб черга знаходилась ззовні, на вулиці. Якщо членам комісії не вдається організувати процес належним чином, вони повинні зателефонувати до муніципалітету за порадою чи допомогою.

Дільнична виборча комісія

До складу ДВК входять від 2 до 6 членів, не враховуючи голову комісії. Порядок заступництва члени комісії визначають між собою самостійно.

Голова несе відповідальність за все, що відбувається на дільниці. Також він відповідає за протокол із результатами голосування. Якщо при голосуванні за певне рішення голоси діляться навпіл, голова має вирішальний голос.
Окрім голови і членів ДВК на дільниці знаходяться рахувальники. Їхнє завдання – допомагати при підрахунку голосів. Вони приходять на дільницю перед закриттям.

Перелік членів комісії формується за кілька днів до дня виборів. Остаточний перелік голова ДВК отримує зранку в день голосування разом з усіма документами.

Слід зазначити, що муніципалітет дбає про можливість заміни членів комісії у непередбачуваних випадках. Тому, якщо навіть зранку в день виборів хтось із членів комісії не з’явиться, його заміняє працівник такої ж кваліфікації. Заміна членів ДВК також передбачається у випадку неналежного виконання ними своїх обов̕̕язків. Заміна може відбутись навіть упродовж дня голосування. Саме тому двічі на день дільницю відвідує інспектор з окружної комісії – одразу після відкриття дільниці та після обіду.

Більшість членів комісій працюють держслужбовцями. Муніципалітети виплачують компенсації членам ДВК, в залежності від обов’язків члена комісії і можливостей бюджету. Голови комісій, з якими нам вдалось поспілкуватись, задоволені компенсацією від муніципалітету. Серед членів комісій, які не вперше працюють на виборах, відповіді на питання, що їх мотивує працювати в комісії, були такими: «це на користь демократії», «хтось має робити цю роботу», «це суспільно-корисна справа». Багато членів комісій відзначали, що навіть не цікавились розміром грошової компенсації; а ті, хто знали про неї, казали, що це не основний мотив. «Гроші не головне, адже мало хто погодиться пропрацювати більше 20-ти годин на добу, навіть за гроші». Важливо відзначити, що роботодавці без проблем відпускають працівників на цілий день, адже голосування в Нідерландах проходить в робочий день. Зазвичай, членам комісій доводиться брати вихідний за власний рахунок з основного місця роботи.

Члени комісії проходять тренінги та навчання (в основному, онлайн), та перед кожними виборами обов’язково повинні пройти тест. Тестові завдання подані у вигляді ситуативних задач.

Окружна комісія розпочинає роботу о 5 годині ранку. Саме тоді голови дільничних комісій забирають усі необхідні документи та бюлетені, і розвозять по своїх дільницях. Якщо голова комісії не має власного авто, муніципалітет забезпечує машину і водія для транспортування.

Перед відкриттям виборчої дільниці комісія повинна перевірити, чи порожня виборча скринька та закрити її. Далі перевіряють наявність необхідних матеріалів, а саме:

  • виписки з реєстру недійсних сертифікатів для голосування (stempas), т.зв. «негативний список»;
  • прикладів сертифікатів: для голосування, відкріпного (kiezerspas) та письмового доручення (schriftelijke volmacht);
  • юридичних вимог до голосування (зазвичай, текстова версія законодавства про вибори);
  • виборчих бюлетенів;
  • протоколу

Cертифікати для голосування

Список виборців формується автоматично з бази мешканців муніципалітету. За два тижні до виборів кожен виборець отримує поштою сертифікат для голосування. Сертифікат має кілька рівнів захисту від підробки – містить особисті дані виборця, а також унікальний номер. У випадку втрати сертифікату, виборець може звернутись до муніципалітету за новим.

Volmacht – голосування за дорученням

Кожен виборець має право проголосувати за себе, а також ще за максимум двох осіб за дорученням. Якщо виборець, який доручає свій голос, зареєстрований в тому самому муніципалітеті що і довірена особа, то він пише доручення на звороті свого сертифікату для голосування, передаючи його довіреній особі. Якщо виборець хоче довірити свій голос особі з іншого муніципалітету, то він повинен завчасно обміняти свій сертифікат на спеціальний сертифікат письмового доручення, та передати його довіреній особі разом з копією посвідчення особи. На більшості дільниць, які ми відвідали, від 3 до 5 виборцям не дозволили проголосувати за дорученням через недотримання правил.

Відкріпні талони

Якщо виборець планує проголосувати в іншому муніципалітеті, він повинен завчасно обміняти свій звичайний сертифікат на відкріпний сертифікат. Під час такої заміни муніципалітет заносить унікальні номери замінених чи втрачених сертифікатів до списку (т.зв. «негативний список» – список номерів недійсних сертифікатів). В день виборів дільнична комісія отримує цей список у роздрукованому вигляді.

Під час голосування голова комісії приймає у виборця сертифікат, перевіряє посвідчення особи і зачитує вголос номер сертифікату. Інший член комісії перевіряє відсутність цього номера у «негативному списку», третій – видає бюлетень і вилучає сертифікат.

Як виглядають ці документи, можна переглянути на ст.11-14 Інструкції для членів виборчих комісій за посиланням
Бюлетені

1

2

Бюлетені друкуються муніципалітетом у будь-якій друкарні в такій кількості, яку визначають з досвіду попередніх виборів. Кількість бюлетенів завжди є меншою, ніж кількість виборців, оскільки 100% явки ніколи не очікують.

Оскільки виборець може обрати будь-яку дільницю в межах свого муніципалітету, то досить важко точно визначити необхідну кількість бюлетенів для кожної дільниці. Цим і пояснюється ситуація в Амстердамі, коли при неочікувано високій явці, бюлетені закінчились і довелось додруковувати близько 25 000 додаткових бюлетенів вже у день голосування.

Протягом дня голосування, якщо голова комісії помічає що бюлетенів може не вистачити, він телефонує до муніципалітету і йому привозять додаткові. Якщо виборець випадково зіпсував бюлетень – його можуть замінити, проте, тільки один раз. Відмітка в бюлетені ставиться виключно червоним олівцем. Якщо використовується інший колір, то при підрахунку голосів бюлетень вважатимуть недійсним.

15

Для спостереження за підрахунком голосів ми залишились на дільниці, що розташована в спортзалі однієї зі шкіл.

О 21:00 голова комісії оголосив, що голосування закінчилось. Виборців в приміщенні не було. Члени комісії швидко обговорили процедуру підрахунку. Голова перепитав, чи немає в когось запитань щодо подальшого процесу. Лише після цього відкрив скриньку з бюлетенями. Кабінки перевернули і, таким чином, вони перетворились на столи для розкладання бюлетенів.

4

На вільному місці розкладають аркуші формату А4 з надрукованими номерами і абревіатурами партій. Також визначають місце для сортування незаповнених та недійсних бюлетенів. Бюлетені дістають зі скриньки і розгортають. В залежності від позначки, їх розкладають на визначені місця.

5

Кожен член комісії працює індивідуально. Загалом, на дільниці 6 членів комісії і 2 рахувальники.

На сусідній дільниці, яка розташована в тому ж приміщенні, тільки відмежована завісою, така ж кількість членів комісії. Голова комісії вже на цьому етапі обходить усіх учасників підрахунку з протоколом, і вони ставлять свої підписи. Голова комісії наголосив, що за новими правилами, протокол мають підписати усі члени комісії. В тому числі й ті, хто приходить лише для підрахунку голосів. «Якщо хтось забуде підписати і піде додому, то мені доведеться їхати до нього за підписом, а потім здавати протокол» – сказав голова ДВК. Після закінчення сортування голова оголошує партію, що не набрала жодного голосу. З моменту відкриття скриньки пройшла година. Далі голова починає заносити дані в протокол. Члени комісії перераховують бюлетені і оголошують кількість голосів, поданих за ту чи іншу партію. Невикористані бюлетені не перераховують. «Я знаю скільки бюлетенів було зранку. Я знаю, скільки використано. Тож, я можу просто відняти ці числа» – резюмував голова.

О 22:36 приїхали працівники муніципалітету, які склали і спакували кабінки для голосування. Члени комісії, не відволікаючись, продовжували здійснювати підрахунок. Голова, підсумовуючи кількість голосів за партії, фіксує невідповідність кількості голосів і сертифікатів. Різниця – 1 бюлетень. Голова відправляє попередні дані в окружну комісію, використовуючи для цього смартфон.

Незважаючи на розбіжність в 1 бюлетень, нічого не перераховують, а переходять до наступного етапу. Кожну групу бюлетенів тепер сортують за кандидатами.

7

На сусідній дільниці пролунали оплески (23:18) – ознака того, що там усе зійшлось. На нашій дільниці ще раз перераховують незаповнені і недійсні бюлетені. Все складають для транспортування.

8

10

Голова сусідньої дільниці чекає зі своїми документами, щоб поїхати разом однією машиною. Опівночі члени комісії залишили дільницю.

В цілому, ситуація на відвіданих нами дільницях була спокійна. З найбільших проблем, зазначених головами ДВ – необхідність слідкувати за тим, щоб виборець вкинув бюлетень до скриньки. За їх словами, дехто забуває це зробити. Іноді виборці намагаються зробити це навмисно – через роздратування, що довго стояли в черзі. Також, як наслідок роздратування виборця, відмічають вкидання в скриньку для голосування незаповненого бюлетеня. Тому члени комісії дбають про те, щоб усі виборці перебували у доброму настрої.

Не тільки чітке виконання обов’язків, а й створення доброзичливої атмосфери є важливим для членів комісій. Вони чітко знають свої функції і знають, за що несуть відповідальність. Інші питання, як, наприклад, підготовка приміщення до голосування, їх не турбує. Важливо також наголосити, що муніципалітети уважно реагують на скарги від виборців, намагаючись усунути недоліки у процесі.

14

Моніторингово-аналітична група “ЦИФРА”, Амстердам, Нідерланди