Як голосують американці, або Welcome to Federalism

Важливою складовою будь-яких виборів є довіра громадян до виборчих процедур. Події, що відбулись у Флориді під час президентських виборів 2000 року в США, змусили багатьох американців засумніватись в точності підрахунку голосів і, відповідно, результатах виборів. Причиною цьому були машини для голосування з використанням перфокарт – Votomatic System, які продемонстрували свою ненадійність. При підрахунку отвори перфорації пошкоджувались машиною, що, при потребі, суттєво ускладнювало процес перерахунку. Ці машини не враховували бюлетені з незначними вм’ятинами, неповністю проколеними чи пошкодженими отворами перфорації. А так звані “бюлетені-метелики” заплутували виборця, де саме ставити відмітку за бажаного кандидата, що і стало причиною підозр у невідповідності результатів. Це добре показано у кінострічці «Перерахунок» з Кевіном Спейсі у головній ролі. Яким чином Сполучені Штати відреагували на цей виклик? Чи відбулись за останні шістнадцять років зміни, які б дозволили говорити про неможливість повторення подібної ситуації? Тим більше, що у цьогорічній президентській виборчій кампанії постійно лунають заяви про можливість масових порушень і фальсифікацій.

Вибори 2000 року призвели до імплементації загальнонаціональної виборчої реформи. Відповідно до Help America Vote Act (HAVA), підписаного у 2002 році, усі старі машини для голосування були повністю замінені сучасним, цифровим обладнанням.

Старі машини замінили на DRE (Direct Recording Electronic), які забезпечували значно ширші можливості для користувача. Сенсорні екрани, пряме записування та зберігання голосу виборця на цифровому носії, попередження про помилку в заповненні бюлетеня та інші вдосконалення швидко стали широко використовуватись у виборчих процесах країни.

Використовуючи відкриті дані, ми вирішили візуалізувати використання різних типів технологій голосування у США. На карті відображено розбивку штатів на адміністративно-територіальні одиниці – каунті. Кожне каунті позначене кольором, відповідно до типу виборчої технології, яка застосовується в ньому на виборах 2016 року.

machines
vot

Усі каунті систематизовані у три основні групи за типом використовуваної технології. Перша група (жовті відтінки) передбачає використання папервого бюлетеня. Друга група (червоні відтінки) передбачає повністю електронне голосування. До третьої групи (зелені відтінки) увійшли ті каунті, у яких використовуються два попередні типи технологій одночасно. В залежності від виборчої дільниці.

В групі, у якій використовується паперовий бюлетень, окремо виділені штати та каунті, у яких виборці голосують виключно поштою. Однак, в обох випадках для підрахунку бюлетенів і встановлення результатів голосування використовуються спеціальні електронні машини. Тому цю технологію можна назвати умовно «паперовим» голосуванням, оскільки паперові бюлетені все ж таки підраховуються не руками, а технікою.

Друга група (червоні кольори) – каунті у яких виборець голосує виключно електронним шляхом. У цьому випадку йому не потрібно робити жодних заповнень чи позначень. Достатньо лише обрати потрібних кандидатів на сенсорному екрані та підтвердити свій вибір. Після цих нескладних дій машина друкує результат на папері для того, щоб виборець міг переконатись у відповідності фіксації свого вибору.

Принциповою відмінністю між двома описаними типами технологій є лише процес голосування. В одному випадку виборець заповнює паперовий бюлетень, який пізніше опрацьовує машина, в іншому – заповнюється «електронний» бюлетень, який не передбачає паперового носія.

Третя група (зелені кольори) – каунті, у яких одночасно використовуються і умовно «паперове», і повністю електронне голосування.

Умовно «паперове» голосування

Виборець голосує як у старі добрі часи – за допомогою паперового бюлетеня. Існує два базові способи заповнення бюлетеня:

  • біля імені кожного кандидата нанесено пунктирну стрілку. Вибір здійснюється шляхом сполучення відповідної стрілки навпроти бажаного кандидата;
  • шляхом замальовування овалу біля імені кандидата, за якого виборець бажає віддати свій голос.

Після того як вибір зроблено, виборець вставляє бюлетень у сканер-машину, яка розпізнає усі відмітки. В разі помилки або якщо виборець проголосував за більшу кількість кандидатів, ніж дозволено, машина видає звуковий сигнал та текстове повідомлення про помилку. У такому випадку виборець може або переголосувати, вз’явши новий бюлетень, або натиснути кнопку підтвердження, після чого система прийме бюлетень з помилками. Якщо виборець обирає переголосування, машина повертає бюлетень, попередньо поставивши на ньому спеціальну відмітку про помилку та її короткий опис. Процедура повторюється до моменту, поки система не прийме бюлетень. У випадку підтвердження виборцем бюлетеня з помилкою голосування може бути зараховане частоково або відхилене повністю (в залежності від типу помилки).

Найпоширенішим типом електорального обладнання, який охоплює, фактино, всю першу технологічну групу є так звані Ballot/Optical Scan System (PB/OSS). Такі машини не оснащені екраном для додаткового перегляду заповненого бюлетеня, що не дає можливості виборцю ще раз перевірити свої позначки. Після того, як система приймає бюлетень, він потрапляє у спеціальний контейнер, схожий на сейф. Інформація про відмітки записується у пам’ять машини. Не беручи до уваги ті каунті, які використвують змішане обладнання для голосування, PB/OSS застосовуються у 1721 каунті (більше 50% від усіх каунті в США).

Приклад такої машини наведено на фото нижче.

accuvote-os-banner
Premier/Diebold (Dominion) AccuVote OS. Фото Verified Voting.

Перевагою таких машин є:

  • можливість бачити весь бюлетень одночасно;
  • можливість виправити помилки і уникнути помилкового голосування за більшу кількість кандидатів, ніж дозволено;
  • паперове підтвердження здійсненого вибору;
  • активуються безпосередньо виборцем.

Є і недоліки:

  • не попереджають про недостатню кількість вибраних кандидатів (якщо потрібно обрати кількох);
  • не мають можливості попереднього перегляду перед остаточним підтвердженням вибору.

«Електронне» голосування

Для «елекронного» голосування використовуються так звані Direct Recording Electronic машини для голосування. Більш сучасні версії DRE оснащені сенсорним екраном і використовуються у 923 каунті. Ці машини пропонують виборцеві альтернативний підхід до волевиявлення. Перед початком голосування така машина активовується працівником комісії за допомогою спеціальної карти чи коду. Все, що потрібно зробити виборцеві – це торкнутись імені обраного кандидата на екрані і натиснути кнопку підтвердження вибору. Якщо у процесі голосування потрібно віддати голос за кількох кандидатів, то такі машини пропонуватимуть зробити це відразу після підтвердження першого вибору. Коли процес голосування завершено, результат опрацьовується і на спеціальному принтері, розміщеному поруч, друкується так званий чек (заповнений машиною бюлетень). Такий принтер, він же ж VVPAT (Voter Verified Paper Audit Trail Printers), використовується у якості допоміжного обладнання для:

  • забезпечення додаткової перевірки правильності роботи машини при кожному здійсненому виборі. Проголосувавши, виборець бачить надруковану копію свого бюлетеня і може підтвердити правильність його заповнення. У разі потреби результат можна скасувати і переголосувати;
  • друку паперового чеку (бюлетеня), який дає можливість перерахувати результати вручну, у разі несправності машини чи з будь-яких інших причин.

Значною перевагою використання цих машин є те, що вони дозволяють обирати мову інтерфейсу та, відповідно, тексту бюлетеню. Ця можливість суттєво спрощує процес голосування для не англомовних громадян. Додатковою перевагою є можливість збільшення розміру тексту на екрані. Такі машини здатні попередити виборця про недостатню кількість обраних кандидатів та не дозволяють проголосувати за більшу кількість кандидатів, ніж дозволено. Незначним недоліком є те, що в більшості випадків екрани даних машин не дозволяють побачити весь бюлетень одночасно.

Найпоширеніші моделі тач-скрін машин та їх особливості

The Diebold AccuVote-TS

accuvote_ts_banner
Фото Verified Voting

Переваги:

  • дозволяє відмінити вибір і переобрати іншого кандидата, не завершуючи при цьому процес голосування;
  • генерує екран попереднього перегляду перед остаточним підтвердженням вибору.

Недоліки:

  • не друкує паперової копії бюлетеня (якщо недоповнена системою VVPAT);
  • потребує активації спеціальною картою перед кожним голосуванням.

Avante Vote-Trakker

avante-banner
Фото Verified Voting

Переваги:

  • друкує паперову копію бюлетеня (не потребує VVPAT);
  • генерує екран попереднього перегляду перед остаточним підтвердженням вибору;
  • дозволяє викликати екран попереднього перегляду у будь-який момент;
  • не потребує активації перед кожним голосуванням;

Недоліки:

  • не дозволяє відмінити вибір і переобрати іншого кандидата, не завершуючи при цьому процес голосування;

The Hart InterCivic eSlate

hart-eslate-banner
Фото Verified Voting

Найменш популярним та, відповідно, не розповсюдженим є третій вид машин. За своїм зовнішнім виглядом вони достатньо схожі на попередні і мають приблизно такі ж переваги та недоліки. Їхньою характерною відмінністю є те, що робота з такою машиною відбувається за допомогою кнопок, розміщених у більшості випадків знизу екрану. Сам процес голосування ідентичний тому, що і при використанні сенсорних машин – не вимагає заповнення паперового бюлетеня.

Змішане голосування

У 501 каунті на різних дільницях використовують різні типи технологій голосуванні, які включають як використання паперових бюлетенів, так і використання тач-скрін машин.

На цьогорічних вибрах у США зареєстровано трохи більше 200 мільйонів виборців, які користуватимуться усіма вищезгаданими типами голосування у різних пропорціях. Так, за допомогою умовно «паперового» зможуть віддати свій голос 92 мільйоніи виборців, з яких 10 мільйонів голосують виключно поштою. Трохи більше четвертини від усіх виборців – більше 50 мільйонів американців – використовуватимуть тач-скрін машини. Ще 35 мільйонів виборців зареєстровані в каунті, які застосовуватимуть – в залежності від дільниці – як умовно «паперове», так і електронне голосування*.

Виборча реформа у частині зімни технологій голосування і підрахунку голосів у США триває. У цьому контексті варто пам’ятати про федеративний устрій Сполучених Штатів, а отже, і про фактичну неможливість одночасного впровадження таких змін. Процедури обговорюються і погоджуються на різних рівнях – на федеральному рівні, на рівні кожного штату, а також на рівні кожного каунті. Проте, втрачаючи на швидкості, США виграють за рахунок диверсифікованих технологій. Американські фахівці постійно наголошують на практичній неможливості одночасного масового стороннього впливу на систему, з метою маніпуляції результатами глосування і виборів.

Для України американський досвід є повчальним і корисним. Його корисність, однак, полягає швидше не стільки у технологічній площині, скільки у площині загальної спроможності реагувати на виклики. В даному випадку – на конкретний виклик, який з’явився у 2000 році у Флориді. Для цього їм вистачило шістнадцяти років. Всього лише шістнадцяти років. Можливо, це промовистий приклад на користь того, що ефективність системи визначається не відсутністю проблем, а її, системи, здатністю швидко і якісно вирішувати проблеми, що виникають?

* Вказані цифри відображають дані по кількості зареєстрованих виборців для 3146 каунті. Вказані цифри не містять інформації щодо кількості зареєстрованих виборців у штатах Вермонт, Нью Гемпшер, Род Айланд, Коннектикут, Аляска, а також 40 каунті у різних штатах.

Роман Свердан, Моніторингово-аналітична група «ЦИФРА», США.