Литовські уроки дострокового голосування

00
Одним з методів сприяння електоральної активності є практика впровадження альтернативних звичайному волевиявленню громадян на виборчій дільниці механізмів голосування. Таких механізмів світова практика знає п’ять:

– використання відкріпних посвідчень (РФ);

– голосування по місцю перебування (Угорщина, США, РФ, Білорусь);

– голосування поштою  (Великобританія, Угорщина, США, Франція);

– інтернет-голосування (США, Естонія); і – дострокове голосування.

Дострокове голосування є в багатьох країнах, демократичних і не дуже, та є істотною гарантією забезпечення ключового принципу виборчого права – загальності виборів, оскільки не всі виборці можуть у день голосування прибути на дільниці.

У Литві виглядає це так.

Дострокове голосування (ДГ) включає: голосування поштою (пацієнти в стаціонарах, ув’язнені, військовослужбовці), голосування вдома (інваліди, виборці старші 70 років, тимчасово непрацездатні) і, власне, дострокове голосування виборців, які не можуть (або не хочуть) у день голосування проголосувати на своїй дільниці.

Голосування поштою

Відповідальність за організацію голосування поштою несе керівник пошти. Голова дільничної виборчої комісії, на території якої розташовується поштове відділення, контролює роботу пошти в ході голосування.

Співробітники пошти, що видають бюлетені, призначаються керівником пошти за згодою окружної комісії.

Для організації голосування поштою створюються спеціальні поштові відділення, приміщення для яких забезпечують муніципалітети, адміністрації місць позбавлення волі, командири військових частин.

Голосування вдома

Голосувати вдома можуть тільки наступні категорії виборців: інваліди, тимчасово непрацездатні виборці, виборці, що досягли 70-літнього віку й старші, якщо вони за станом здоров’я самі не можуть проголосувати в день виборів на виборчій дільниці (заяву про голосування вдома подають в ДВК за формою, встановленою Головною виборчою комісією, не пізніше останньої середи перед днем голосування). Виборці, постійно нездатні самостійно пересуватися мають позначку «Т» у реєстрі виборців (аналогічно нашій «НСП»). Виборчі комісії мають право отримувати дані про виборців, які мають право голосувати вдома від розпорядників реєстрів застрахованих державним соціальним страхуванням осіб та одержувачів виплат державного соціального страхування. Голосування вдома проводиться в останні п’ятницю й суботу перед днем голосування. Організовують голосування вдома два члени дільничної виборчої комісії від різних партій. Як правило, це ті члени комісії, які доставляли виборцям іменне запрошення (картку виборця).

Дострокове голосування

Достроково голосувати можуть виборці, які в день виборів не можуть прибути для голосування на виборчу дільницю. Дострокове голосування організовує окружна виборча комісія. Процедура голосування проводиться з 8 до 20 години в останні середу та четвер перед днем виборів у підготовлених та придатних для голосування приміщеннях. Ці приміщення розташовуються у будинку, де знаходиться робоче місце мера (директора адміністрації) муніципалітету, на території якого знаходиться виборчий округ. Якщо до складу виборчого округу входять території декількох муніципалітетів, дострокове голосування організується у всіх цих муніципалітетах. Для видачі та прийому виборчих бюлетенів і конвертів для голосування голова окружної виборчої комісії призначає не менше двох членів окружної виборчої комісії або дільничних виборчих комісій, що представляють різні політичні партії. Контроль за достроковим голосуванням здійснює голова окружної виборчої комісії або за його доручення член окружної виборчої комісії. Голова Головної виборчої комісії (ГВК), уповноважений ним член цієї комісії або голова окружної виборчої комісії при виявленні «підкупу виборців, їхнього підвозу для голосування, заклику до голосування за винагороду або інших випадках грубого порушення прав виборців, зобов’язані призупинити дострокове голосування доти, поки порушення не будуть усунуті й не можна буде проводити вільні й демократичні вибори відповідно до вимог цього Закону» (Закон про вибори Сейму, частина друга ст.671).

Процедура

  1. Для всіх трьох випадків дострокового голосування використовується «формуляр дострокового голосування» (Isankstinio balsavimo lakstas або просто «лакштас»).

1

Лакштас можна роздрукувати в приміщенні для голосування або самостійно.  Якщо немає можливості роздрукувати формуляр з інформаційної системи ГВК, то бланк можна заповнювати від руки.

Формуляр складається із трьох частин.

Перша (верхня) частина містить інформацію про виборця та документи для голосування, що були йому видані. Ця частина після голосування залишається в комісії.

Друга частина, своєрідний чек, підтверджує факт голосування і залишається у виборця.

Третя частина – картка виборця, яку він вкладає в зовнішній конверт для голосування.

 

  1. Виборець одержує конверти для голосування та голографічні марки з унікальним номером.

Зовнішній конверт

2

Внутрішній конверт і голограми.

3

  1. Виборець пред’являє уповноваженому члену комісії (працівникові пошти) документ, що засвідчує особу (паспорт, посвідчення особи, водійське, пенсійне посвідчення або студентський квиток) і лакштас. Член комісії визначає по специфікації номер округу й виборчої дільниці у відповідності до даних карти виборця, проставляє дату та підпис на звороті третьої частини лакштаса, пропонує виборцеві розписатися у верхній частині та відокремлює карту виборця від формуляра.

Після цього,  член комісії проставляє штамп на бюлетенях, видає виборцеві його карту (попередньо пояснивши, куди її потрібно помістити), конверти для голосування та бюлетені (нарешті…).

4

  1. Виборець заповнює бюлетень у кабінці для голосування. Там же запечатує його у внутрішній конверт. Внутрішній конверт разом з картою виборця вкладається в зовнішній конверт. Але це ще не все…

5

  1. Виборець повертає запечатаний конверт члену комісії і той заклеює його голограмою та наклеює марки на частини, що залишилися, у формуляр. Після цього, відокремлює другу частину лакштас (чек) і повертає його виборцеві.

Дві малі марки наклеюються в місцях, позначених «Vieta ženklui»

6

Третя (більша) марка призначена для заклеювання зовнішнього конверта.

7

Голограми виготовлені із силіконового паперу, тож будь-яке переклеювання або виправлення неможливі, тому що марка безповоротно ушкоджується.

  1. Виборець опускає запечатаний конверт в скриньку для голосування

8

…чи залишає члену комісії або працівникові пошти, якщо голосування було вдома, у в’язниці, лікарні або військовій частині за кордоном.

  1. Відомості про виборців, які проголосували достроково, на підставі першої частини формуляра вносяться до реєстру виборців.

9

 

На цьому процедура дострокового голосування завершена.

Як і будь-який механізм, придуманий людьми, а, тим більше, такими неідеальними людьми як законодавці, механізм дострокового голосування також не є ідеальним. Тому, далі про хороше і погане.

Хороше

По-перше, судячи з кількості виборців, що проголосували достроково, механізм досить ефективний і популярний. Відповідно до відомостей Головної виборчої комісії в достроковому голосуванні взяли участь 165 901 виборець із 2 495 392, або 6,65%. При цьому достроково проголосувало в муніципалітетах і вдома практично порівну – 75289 й 76 802 виборця відповідно. Були округи, де активність на достроковому голосуванні істотно відрізнялася від середньої по країні, але про це нижче.

По-друге, дострокове голосування поштою в місцях позбавлення волі та лікарнях дозволяє досить надійно й безболісно позбутися від архаїки спецдільниць з усім негативом, що їх супроводжує. Оскільки голос виборця враховується на виборчій дільниці по місцю проживання, адміністрація не має можливості контролювати результат голосування та, відповідно, вплинути на нього. В результаті, активність виборців у колоніях мало відрізнялася від явки на волі (близько 40%). Для порівняння, цифри активності виборців у наших в’язницях близькі до «туркменських».*

По-третє, відповідно до попереднього пункту, немає спецдільниць – немає дільничних комісій на спецдільницях – немає витрат на заробітну плату та утримання цих комісій.

По-четверте, дострокове голосування значно знижує навантаження на дільничні комісії в день голосування. Голосування вдома проходить у п’ятницю-суботу перед днем голосування, тому немає необхідності відволікати членів комісії в день виборів.

По-п’яте, використання механізму дострокового голосування дозволяє без шкоди для якості зменшити кількість не тільки дільничних комісій, але й членів комісій. Більше того, у Литві звичним явищем є виборчі дільниці з кількістю виборців 4-5 тисяч. Комісії нормально із цим справляються, хоча в їхньому складі всього 7 – 14 членів.

10

Погане

По-перше, у Литві, як і у нас, мало уваги приділяється спостереженню за ходом виборів до дня голосування. Однак, зважаючи на те, що правом дострокового голосування користується значна кількість виборців (6,65% це все-таки дуже істотний відсоток), відсутність контролю з боку суб’єктів виборчого процесу може приводити й приводить до різного роду зловживань (назвемо це так). Думаю, відсоток виборців, що проголосували достроково в деяких округах (10-12,5%) і на деяких дільницях (до 33%) повинен би привернути увагу як організаторів виборчого процесу, так і  місцевих правоохоронців.

По-друге, «незацікавленість» і пасивність литовських спостерігачів – тема, гідна окремої згадки. До дня голосування ми про них чули, але не бачили. Зрештою, їхня наявність мало на що впливала. У більшості випадків вони смиренно сидять на стільчиках, обговорюють свої проблеми та «юзають» смартфони. На зауваження та здивування реагують спокійно – «Ми звикли довіряти». Виникає питання, а навіщо всі ці люди, власне, прийшли?

11

По-третє, із двох попередніх пунктів, природно, випливає можливість для членів комісій легковажити деякими нормами Закону. Скажімо, голосування вдома цілком може організовувати один член комісії (другий може відлучитися по своїх справах). Цілком можлива видача бюлетеня без пред’явлення посвідчення особи або голосування за відсутнього члена родини.

12

По-четверте, легковажність у відношенні до бюлетенів вражає уяву. Деякі голови комісій видають для голосування вдома по пачці бюлетенів, інші відраховують «на око», треті не знають, як зберігати невикористані бюлетені.

13

По-п’яте, процедура голосування, в принципі, досить громіздка і тривала. Голосування вдома триває до півгодини часу на кожного виборця. Виборці, що вирішили проголосувати у Вільнюському муніципалітеті, витратили, ймовірно, години півтори на стояння в трьох чергах. У провінції, втім, черг майже не було.

… Довго думав, куди записати цей пункт. Литовський виборець має щасливу можливість проголосувати тричі. Причому, абсолютно законно. Перший раз – достроково в муніципалітеті. Другий – удома, за заявою. Третій – на виборчій дільниці. У залік піде тільки останній голос. Начебто, це й не погано. Адже виборець може змінити своє вподобання. Однак, якщо допустити можливість підкупу, а вона таки є значною, то виборець цілком може продати свій голос тричі. Добре це чи погано? Навіть не знаю…

В цілому, процедура дострокового голосування в Литві залишає багато простору для «творчих підходів».

* Вже після написання цих нотаток отримав дані, що в жіночій колонії в Паневежисі явка склала «туркменські» 95%.

 

Олександр Коновал, спостерігач МАГ «ЦИФРА», Вільнюс