Паранормальні явища у виборчих комісіях, або Чому зникають люди?

 

У неділю відбудуться проміжні вибори у семи округах. День голосування організовуватимуть члени дільничних виборчих комісій (ДВК). Вони видаватимуть бюлетені, слідкуватимуть за дотриманням закону на дільницях, рахуватимуть голоси.  Членів комісій номінують політичні партії, які мають фракції у парламенті, а також кандидати, які змагатимуться в округах. Різниця лише в тому, що фракції гарантовано мають по одному члену ДВК в кожній комісії, а кандидати, якщо їх багато, проходять через процедуру жеребкування. На початку липня були створені усі дільничні комісії, до яких увійшло більше 17 000 членів ДВК.

Проте, одразу після створення, в комісіях почали відбуватись дивні речі – стали зникати люди. Наприклад, подав кандидат в комісію умовного Девіда Духовни, а через декілька днів той зник. Була людина і не стало. Спочатку зникало декілька десятків, потім – декілька сотень, а згодом почали зникати тисячі людей. Моніторингово-аналітична група «ЦИФРА» вирішила виміряти масштаби явища за перший тиждень роботи виборчкомів. Виявилось, що за сім днів зникло більше 5 000 членів комісій. Чому так сталось і як це пояснити?

Для стороннього спостерігача це явище може видатись паранормальним. Адже, погодьтесь, що масове зникнення людей у такій кількості трапляється не щодня. Звісно, якщо це тільки не українські вибори, резонно зауважать вам ті, хто знають цю кухню зсередини. Те, що на перший погляд видається дивним, насправді є наслідком раціональної, попередньо спланованої поведінки.

Люди-привиди з’являються в комісіях завдяки процедурі жеребкування, про яку ми говорили вище і нормі закону про те, що партія або кандидат можуть відкликати своїх членів комісій. Ці дві обставини створюють широке поле для маневрів.

Уявіть себе керівник штабу кандидата. Важко, але постарайтесь. Вам потрібно знайти, скажімо, двісті членів ДВК. Ви бачите, що окрім вашого кандидата в окрузі зареєстровано ще п’ятдесят таких самих. Відповідно, потенційно бажаючих мати своїх членів комісій більше, ніж місць в ДВК. А це означає, що буде жеребкування. Що ви робите у такому випадку? Шукаєте надійних людей, які будуть не лише відповідально виконувати свої функції, але й вірою і правдою захищати інтереси вашого кандидата в комісії? Зовсім ні. Для чого шукати дві сотні живих людей, якщо ви не знаєте, якими будуть результати жеребкування? Ви постараєтесь, проведете співбесіди, наберете людей, а вдача обернеться до вас тилом. Це було б найвищою мірою безвідповідально і навіть непрофесійно з вашого боку.  Ви обираєте надійніший шлях – берете подання на членів ДВК з попередніх виборів і вносите їх. Звичайно, є нюанси – потрібні власноручно підписані заяви від людей, яких ви подаєте. Самі ви цього робити не зобов’язані, адже у вас в штабі громадиться ціла купа  секретарського планктону. Це робота для них. З вас – різнокольорові кулькові ручки, з них – варіації підписів. А що робити, коли ви новий керівник штабу і у вас немає попередніх списків? Не хвилюйтесь через дурниці. Завжди знайдуться колишні керівники штабів, які за відповідну винагороду подарують вам бажані списки. Ще й діловито підкажуть, як краще провернути всю операцію. Підготовані документи довірена особа вашого кандидата заносить до окружної виборчої комісії. Там є свої делікатні моменти, але ми за замовчуванням вважаємо, що до того часу ви вже маєте лояльного члена ОВК. Далі справа за малим – а проводиться жебракування. За результатами лотереї ви бачите, пощастило вам чи ні. Якщо не пощастило – се ля ві, якщо ж пощастило – то можна вас привітати, бо відтепер ви маєте такі бажані квоти на членів ДВК. Тепер ви готуєте подання на відкликання щойно внесених вами членів комісій. Бо вся справа ж не в людях, а в квотах. Була б квота – людина знайдеться. І вам навіть не потрібно вигадувати жодних причин – закон вас до цього не зобов’язує. Нарешті ви вносите нових, реальних членів комісій. Можете навіть не всіх зразу, а частинами. Ніхто вас не звинуватить ні в чому, бо всі все розуміють – знайти таку кількість людей на раз завдання не просте. Згрубша, такий от твіст.

Звісно, така ваша поведінка може створити певні незручності для роботи комісій. Припустимо, що так зробите не лише ви, але й деякі інші керівники штабів – вони ж не дурніші за вас, правда? Здогадуєтесь, що станеться? Правильно, на папері комісія існуватиме, а в реалі – ні. Але ж їй якось потрібно збиратись, проводити перше засідання? І ось тут починається найцікавіше. Добре, якщо серед керівників штабів затешеться декілька дилетантів, які подадуть реальних людей. Бо саме ці бідолахи і приймуть на себе основний удар і стрес в організації початкової роботи ДВК. Це вони дзвонитимуть іншим «членам комісій» і будуть чути у слухавці щирі здивування, обурення, а може й навіть міцніші слова від людей, які вперше чутимуть про те, що вони є почесними членами комісій. Ось так і починають працювати ДВК – без необхідного кворуму для прийняття рішень. Нічим не зарадиш – календарний план проведення виборів безкомпромісний. І не забудьте, якщо раптом до когось з журналістів просочаться ваші контакти і вони попросять вас прокоментувати ситуацію, то, найкраще, ігноруйте їх. Якщо ж не вдається ігнорувати – чешіть про епідемію, мор, масову і миттєву еміграцію. Одним словом, городіть город, але ні в якому разі не коліться.

Це ми описали найпростішу, одноходову комбінацію. Тепер ускладнимо завдання. Уявіть, що ви керівник штабу не простого кандидата, а такого, який хоче перемогти і має для цього все необхідне. Щоб наблизити бажану вікторію, вам доведеться попрацювати на славу. Якщо ви досвідчений, то знаєте, що одним членом комісії – якого ще потрібно одержати за жеребкуванням – вибори не виграються. Звичайно, ви вірите у свого кандидата і рейтинг в нього ого-го, але якби то все було так просто. Ваші конкуренти-паскуди нареєстрували цілу гвардію технічних кандидатів. З однією лиш ціллю – завести під квоти цих технічних кандидатів своїх людей в комісії, щоб ті там фальсифікували, маніпулювали, зловживали тощо. Одним словом, хочуть вкрасти вашу перемогу, взявши під контроль виборчі комісії. Відповідно, хочеш чи не хочеш, а потрібно і собі підсилюватись. Тут є два варіанти. Або ви на старі реєструєте пакет технічних кандидатів і чекаєте, що вам покаже лотерея. Або ж ви нікого не реєструєте, а по факту одержання квот скуповуєте їх у тих кандидатів, які власне, заради цього лише і йшли на вибори – продати комусь свої квоти в комісіях. Вирішувати, звичайно, вам, але краще підстрахуватись і використовувати ці два варіанти одночасно, мікшувати.

Тепер, коли у вас є пул своїх технічних кандидатів і квоти в комісіях, ви починаєте працювати. Працюєте, працюєте, аж бачите, що хтось не справляється з функціями голови комісії, не допрацьовує так як треба. Головне, не хвилюйтесь. Закон добрий. Вам на допомогу знову приходять технічні кандидати і норма про відкликання. Ви робите «рокіровку»: переводите голову на безтурботну посаду члена комісії, а члена комісії від одного з ваших технічних кандидатів – більш відповідального – робите головою. Це дуже просто і зручно – ви завжди можете тримати руку на пульсі роботи комісій, відсіюючи кволих нероб і даючи можливість проявити себе більш активним.

Усі ці маніпуляції зі сторони – для виборців-дурників, які прийдуть голосувати в неділю – виглядають беззмістовними і незрозумілими. Як їм різниця? Прийшли, одержали бюлетень, черкнули галочку і на вихід. Ви ж будуєте свою продуману партію, ведучи свого кандидата до перемоги.

Правда, є момент і називається він демократичні вибори. Ні-ні, боронь Боже, ви нічого не порушуєте –  все згідно норми закону. Це про інше. Про стандарти. Там, типу «один виборець – один голос» і все таке. Є серед тих стандартів вимога, щоб виборча адміністрація була професійною, збалансованою, неупередженою і незалежною. Ну, щоб виборчі комісії працювали нормально. Щоб члени ДВК були нормально навчені і підготовані. Щоб під шкурами технічних кандидатів не ховались члени комісій, лояльні до одного кандидата. Щоб членів ДВК постійно не тасували як засмалену колоду краплених карт. Щоб люди в комісіях виконували свої прямі обов’язки, а не те, що їм підказують в штабах. Щоб розуміли, що таке конфлікт інтересів. Десь так. Бо, ніби, ви все робите по закону, а результатам виборів люди не вірять. Сумніваються, чи правильно пораховані голоси. Але люди то таке – нехай собі сумніваються. Декарт казав, що то навіть добре. Інша справа іноземні тітоньки і дядечки, які ходять по дільницях в день голосування парами і через перекладача розпитують, розпитують, розпитують. І махають головами в такт вашим словам. І очі в них такі дитячі-дитячі. І обманути їх так легко, бо вони ж не заперечують, не дебатують, а тільки питають і нотують в блокноти. Максимум, можуть уточнити через пардон. І летять тіточки і дядечки бізнес-класами у свої Оттави, Торонти, Вашингтони, Брюселі та інші шенгеньскі міста. І через декілька місяців заявляються їхні звіти. І складається враження, що вони вас зовсім не слухали. Зовсім. Може, перекладач путав? Піди, тепер, дізнайся! А у звітах, чорним по білому, і про масові заміни членів комісій, і про продаж квот, і про технічних кандидатів, і про оплату праці членів виборчих комісій з «чорних» партійних кас. І ще багато чого. Але хіба це тепер має якесь значення, коли ваш кандидат гріє стілець під куполом?

 

P.S.

Згідно офіційних даних ЦВК з 1 по 8 липня 2016 року у семи виборчих округах суб’єктами виборчого процесу було номіновано 17 086 членів ДВК

001

За тиждень суб’єкти виборчого процесу замінили 5 307 членів дільничних виборчих комісій. Під стандартною мається на увазі заміна члена ДВК на іншу особу (попередньо подана особа виводиться зі складу ДВК і не бере участі у виборчому процесі)

002

Стандартні заміни членів ДВК у %

003
Назар Бойко, Моніторингово-аналітична група «ЦИФРА»