Нові «старі» обличчя місцевих рад: зрада чи перемога?

25 жовтня 2015 року відбулись місцеві вибори. Вони стали останніми у виборчому циклі, який почався достроковими виборами президента у травні 2014 року.

У порівнянні із місцевими виборами 2010, виборчий процес 2015 відрізнявся двома обставинами. Перше – напередодні його початку відбулась зміна виборчого законодавства, яка передбачила запровадження пропорційної виборчої системи з територіальними виборчими округами у частині виборів депутатів обласних, районних та міських рад. Друге – процеси, що відбулись у політичному середовищі країни за останні два роки, значно змінили пропозицію на ринку партійних проектів. Політичні партії, які у 2010 році сумарно здобули 40% усіх представницьких мандатів у місцевих радах – Партія Регіонів, Комуністична Партія України, Соціалістична Партія України, «Наша Україна», «Фронт Змін» – в силу різних обставин не брали участі в останній виборчій кампанії. Натомість, такі політичні сили як «Блок Петра Порошенка «Солідарність», «Наш Край», «Опозиційний Блок», Радикальна партія Олега Ляшка, «УКРОП», «Об’єднання «Самопоміч», які опинились у першій десятці за кількістю здобутих мандатів, вперше змагались на місцевих виборах.

Моніторингово-аналітична група «ЦИФРА» дослідила те, як остання виборча кампанія змінила політичний ландшафт на місцях. На основі результатів виборів до районних рад, а також моніторингу процесу обрання голів районних рад, ми дослідили:

– які політичні сили і як масштабно представлені сьогодні у місцевих радах;
– наскільки оновились місцеві ради після виборів;
– яким політичним силам вдалось консолідувати навколо себе більшості у місцевих радах.

Участь у виборах до 462 районних рад взяла 81 політична партія, номінувавши загалом 97 102 кандидати у депутати районних рад. В результаті від 69 партій до районних рад було обрано 15 052 депутати. Найбільше представницьких мандатів здобули «Блок Петра Порошенка «Солідарність» (3 228), ВО «Батьківщина» (2 562), «Опозиційний Блок» (1 331), Радикальна партія Олега Ляшка (1 266), Аграрна Партія України (1 103), «Наш Край» (914), УКРОП (776), Відродження (659), Свобода (634). Загалом ці політичні партії представлені у районних радах 12 743 депутатами, що становить 84,6% від загальної кількості мандатів.

Лідером за кількістю районів, у яких партія здобула найбільшу підтримку виборців, є «Блок Петра Порошенка «Солідарність» (173). Зі значним відривом за БПП слідують ВО «Батьківщина» (63), «Опозиційний Блок» (59) та Аграрна Партія України (42).


Читати далі