Місцеві вибори 2015 року. Формування обласних, районних, міських, районних у місті ТВК

6 вересня 2015 року Центральна Виборча Комісія України сформувала 640 обласних, районних, міських, районних у містах Територіальних Виборчих Комісій.

Згідно Статті 22 Закону України «Про місцеві вибори» право подання кандидатур до складу територіальних виборчих комісій мали «місцеві організації політичних партій, про утворення депутатських фракцій яких оголошено на першій черговій сесії ВРУ поточного скликання, а також зареєстровані в установленому законом порядку у відповідній адміністративно-територіальній одиниці місцеві організації політичних партій».

Фракції політичних партій могли запропонувати не більше двох кандидатур до складу кожної ТВК, тоді як інші суб’єкти виборчого процесу – не більше однієї кандидатури. Запропоновані політичними партіями кандидатури обов’язково включались до складу ТВК, усі інші кандидатури включались до складу ТВК за результатами жеребкування, що проводилось ЦВК.

Одночасно з формуванням складу Центральна Виборча Комісія України призначила керівний склад ТВК. Голова, заступник голови, секретар ТВК повинні призначатися від різних суб’єктів виборчого процесу. Також згідно Додатку до Постанови ЦВК від 10 серпня 2015 року № 163 (із змінами, внесеними згідно з постановою ЦВК від 28 серпня 2015 року № 203): «Одночасно з формуванням кожної територіальної виборчої комісії  виборча комісія (ЦВК) призначає від різних субʼєктів подання кандидатур до її складу, керівний склад територіальної виборчої комісії – голову, заступника голови, секретаря територіальної виборчої комісії. При цьому в разі, якщо до складу територіальної виборчої комісії включено дві або три особи від місцевої організації однієї партії (не більше ніж по дві кандидатури від місцевої організації цієї партії, про утворення депутатської фракції якої оголошено на першій черговій сесії Верховної Ради України поточного скликання, та зареєстрованої в установленому законом порядку у відповідній адміністративно-територіальній одиниці місцевої організації цієї партії), ці особи не можуть бути одночасно призначені на керівні посади в такій територіальній виборчій комісії».

На місцевих виборах, на відміну від загальнонаціональних, не застосовується принцип пропорційного розподілу керівних посад між суб’єктами виборчого процесу в залежності від одержаної ними загальної кількості членів виборчих комісій. Відсутність такої вимоги призводить до диспропорційного представництва виборчих акторів у керівних складах ТВК.

Кількість членів ТВК від політичних партій та фракцій, а також розподіл керівних посад:

tab-1

 

Політичні партії, представлені у парламенті фракціями – Блок Петра Порошенка, Народний Фронт, Опозиційний Блок, Самопоміч, Радикальна партія Олега Ляшка, Батьківщина – сумарно одержали 8324 з 10533 членів ТВК, що становить 79% від загального складу тервиборчкомів. У керівному складі парламентські фракції представлені 1402 головами, заступниками голів, секретарями, що становить 73% від загального складу керівних органів ТВК.

Переважна більшість парламентських фракцій максимально використала можливість одержання гарантованих квот у ТВК. Також внаслідок жеребкування саме парламентські фракції одержали найбільшу кількість додаткових місць у ТВК. Якщо вважати, що парламентські фракції повністю використали відведені їм гарантовані квоти (по два представника в кожній ТВК), то жеребкування дало БПП «Солідарність» 517 додаткових членів комісій, Батьківщині – 477, Опозиційному Блоку – 131, Радикальній партії Олега Ляшка – 91.

Єдиним винятком серед парламентських фракцій є Об’єднання Самопоміч, яке представлене у 640 ТВК 339 членами (13 голів, 28 заступників голів, 17 секретарів, 281 член ТВК). Одним із пояснень цьому може бути відсутність зареєстрованих осередків цієї політичної сили у відповідних адміністративно-територіальних одиницях. Саме це могло завадити їй одержати більше представників у ТВК.

Очевидний надлишок представництва серед голів ТВК здобув БПП «Солідарність». При 17% представників від загальної кількості членів комісій, ця політична сила одержала більше 25% голів ТВК. Правда, внаслідок цього, недобрала заступників голів і секретарів, одержавши по 14% відповідних посад. Найбільша диспропорція у представництві серед голів ТВК у Радикальної партії Олега Ляшка. Маючи частку у 13% від загальної кількості членів ТВК, ця політична сила одержала лише трохи більше 8% посад голів комісій.

Показники представництва у керівних складах ТВК можуть стати ще більш диспропорційними на користь БПП «Солідарність» у разі його спільного балотування на місцевих виборах разом із Народним Фронтом. В такому разі ці дві політичні сили матимуть більше 40% голів, 27% заступників голів, 26% секретарів у ТВК. У значній частині ТВК представники цих політсил одночасно займатимуть дві керівні посади. Хоча формально це не суперечить вищенаведеній вимозі щодо неможливості перебування двох представників однієї політичної партії в керівництві ТВК, однак, фактично це призведе до конфлікту інтересів, посилить можливості для маніпуляцій, поставить суб’єктів виборчого процесу у ще більш нерівні, неконкурентні умови. Такі диспропорції у представництві можуть підірвати довіру як до системи виборчої адміністрації зокрема, так і до цілісності виборчого процесу (Integrity of Electoral Process) загалом.

Перелік ТВК, у керівництві яких одночасно присутні не менше двох представників БПП «Солідарність», Народний Фронт, УДАР:

tab-2

У Богородчанській районній та Бурштинській міській ТВК Івано-Франківської області до керівного складу комісій одночасно входять представники БПП, НФ і УДАРУ.

На першому етапі формування системи виборчої адміністрації – створення обласних, районних, міських, районних у містах ТВК – спостерігається значна перевага у представництві в комісіях парламентських фракцій, а також завищене представництво провладної політичної сили серед голів ТВК. Спільна участь у виборах БПП «Солідарність» та Народного Фронту призведе до ще більшого викривлення представництва, дозволить цим політичним акторам посилити свій вплив у керівних складах 130 ТВК (20%) за рахунок присутності мінімум двох своїх представників у керівництві комісій.