Тест моделі встановлення результатів виборів і розподілу мандатів на виборах до Львівської міської ради 2010 року

0001

0002

0003

0004

0004
0005
q-ti

У проекті закону про місцеві вибори № 2831-2 передбачено пропорційну виборчу систему із розподілом депутатських мандатів на двох рівнях – у багатомандатних виборчих округах і єдиному багатомандатному виборчому окрузі. Встановлення результатів виборів відбувається у декілька етапів. Далі наводимо витяг із законопроекту, який визначає порядок встановлення результатів виборів та розподіл депутатських мандатів. У витязі виділено процедуру встановлення і використання виборчої квоти у подальших розрахунках.

 

Стаття 179

  1. Міська виборча комісія встановлює сумарну кількість голосів, поданих на підтримку виборчих списків організацій партій у кожному багатомандатному виборчому окрузі. Ці відомості вносяться до спеціальної частини протоколу про результати виборів депутатів цифрами та прописом по кожному багатомандатному виборчому округу.
  2. Міська виборча комісія встановлює кількість голосів виборців, необхідних для отримання одного депутатського мандата (далі – виборча квота) на виборах депутатів міської ради. Виборча квота обчислюється як ціла частина результату ділення загальної кількості дійсних голосів виборців на підтримку виборчих списків партій у всіх багатомандатних виборчих округах на загальну кількість депутатських мандатів, що дорівнює кількісному складу міської ради.

  1. У кожному багатомандатному виборчому окрузі з виборів депутатів міської ради депутатські мандати розподіляються між виборчими списками кандидатів від організацій партій пропорційно до кількості голосів виборців, поданих на підтримку відповідного виборчого списку у багатомандатному виборчому окрузі, у кількості, визначеній відповідно до частин сьомої – дев’ятої цієї статті.
  2. Для визначення кількості депутатських мандатів, отриманих виборчим списком кандидатів у депутати міської ради від організації партії, яка отримала право на участь у розподілі депутатських мандатів, кількість голосів виборців, поданих у багатомандатному виборчому окрузі на підтримку виборчого списку кандидатів у депутати від цієї організації партії, ділиться на виборчу квоту, визначену відповідно до частини четвертої цієї статті. Ціла частина отриманої частки становить кількість депутатських мандатів, отриманих кандидатами у депутати, включеними до відповідного виборчого списку від цієї організації партії у багатомандатному виборчому окрузі.
  3. Міська виборча комісія встановлює кількість голосів виборців, поданих на підтримку виборчого списку кандидатів у депутати відповідної організації партії, які залишилися невикористаними при розподілі мандатів депутатів у цьому багатомандатному виборчому окрузі відповідно до частини сьомої цієї статті (далі – кількість невикористаних голосів виборців, поданих у багатомандатному виборчому окрузі на підтримку виборчого списку організації партії), шляхом віднімання від кількості голосів виборців, поданих на підтримку відповідного виборчого списку, добутку виборчої квоти на кількість мандатів, отриманих кандидатами у депутати, включеними до відповідного виборчого списку від цієї організації партії у багатомандатному виборчому окрузі.
  4. Міська виборча комісія підсумовує кількість мандатів, отриманих кандидатами у депутати, включеними до виборчих списків усіх організацій партій у відповідному багатомандатному виборчому окрузі, встановлюючи сумарну кількість мандатів, розподілених у відповідному багатомандатному виборчому окрузі.
  5. Міська виборча комісія підсумовує кількості невикористаних голосів виборців, поданих у багатомандатному виборчому окрузі на підтримку виборчого списку кожної організації партії, встановлюючи сумарну кількість невикористаних голосів виборців, поданих на підтримку виборчих списків організацій партій, що беруть участь у розподілі мандатів.
  6. Міська виборча комісія заносить до спеціальної частини протоколу про підсумки голосування виборців і результати виборів депутатів міської ради цифрами та прописом по кожному багатомандатному виборчому округу такі відомості:

1) кількість депутатських мандатів, отриманих кандидатами у депутати, включеними до виборчого списку кожної організації партії у відповідному багатомандатному виборчому окрузі;

2) сумарну кількість депутатських мандатів, розподілених у відповідному багатомандатному виборчому окрузі;

3) кількість невикористаних голосів виборців, поданих у багатомандатному виборчому окрузі на підтримку виборчого списку кожної організації партії;

4) сумарну кількість невикористаних голосів виборців, поданих на підтримку виборчих списків організацій партій у багатомандатному виборчому окрузі.

  1. На підставі відомостей, зазначених у пункті 2 частини одинадцятої цієї статті, міська виборча комісія встановлює загальну кількість мандатів, розподілених у всіх багатомандатних виборчих округах.
  2. Шляхом віднімання кількості мандатів, встановленої відповідно до частини сімнадцятої цієї статті, від загальної кількості депутатських мандатів, що дорівнює кількісному складу міської ради, встановлюється кількість мандатів, які підлягають розподілу у єдиному багатомандатному виборчому окрузі з виборів депутатів міської ради.
  3. На підставі відомостей, зазначених у пункті 3 частини одинадцятої цієї статті, міська виборча комісія встановлює загальну кількість невикористаних голосів виборців, поданих у єдиному багатомандатному виборчому окрузі на підтримку виборчих списків кожної організації партії у всіх багатомандатних округах в межах єдиного багатомандатного виборчого округу з виборів депутатів міської ради.
  4. Для визначення кількості мандатів, отриманих кандидатами у депутати, включеними до єдиного виборчого списку організації партії у єдиному багатомандатному виборчому окрузі, загальна кількість невикористаних голосів виборців, поданих у єдиному багатомандатному виборчому окрузі на підтримку виборчих списків кожної організації партії у межах єдиного багатомандатного виборчого округу, визначена відповідно до частини дев’ятнадцятої цієї статті, ділиться на виборчу квоту, визначену відповідно до частини четвертої цієї статті. Ціла частина отриманої частки становить кількість депутатських мандатів, що отримали кандидати у депутати, включені до відповідного єдиного виборчого списку від цієї організації партії. Дробові залишки враховуються при розподілі відповідно до частини двадцять першої цієї статті решти депутатських мандатів.
  5. Організації партій, єдині виборчі списки від яких у єдиному багатомандатному виборчому окрузі мають більші порівняно з іншими дробові залишки після ділення відповідно до частини двадцятої цієї статті, отримують по одному додатковому депутатському мандату, починаючи з єдиного виборчого списку кандидатів від організації партії, що має найбільший дробовий залишок. Якщо дробові залишки у двох чи більше єдиних виборчих списків кандидатів від організацій партій однакові, першим додатковий депутатський мандат отримує той виборчий список організації партії, за кандидатів у депутати від якої віддано більшу кількість голосів виборців у єдиному багатомандатному виборчому окрузі. Розподіл додаткових депутатських мандатів закінчується після вичерпання загальної кількості депутатських мандатів, які підлягають розподілу у єдиному багатомандатному виборчому окрузі.

 

zakonoproekt2831-2

Виборча система, передбачена у законопроекті № 2831-2 є пропорційною виборчою системою з елементами відкритих списків у частині, що стосується форми бюлетеня і встановлення результатів виборів і розподілу депутатських мандатів у багатомандатних виборчих округах. Розрахунки демонструють, що запропонована у законопроекті № 2831-2 виборча система може провокувати ряд негативних ефектів:

1. Кількість депутатських мандатів, що розподіляється у єдиному багатомандатному виборчому окрузі може бути більшою, ніж кількість депутатських мандатів, що розподіляються у багатомандатних виборчих округах. Це дозволяє політичним партіям зберігати значний вплив на процес визначення тих кандидатів, які в результаті виборів стануть депутатами;

2. Цей вплив стає абсолютним у випадку, коли у єдиному багатомандатному окрузі політична партія набирає кількість голосів, що перевищує виборчу квоту, однак, у жодному із багатомандатних виборчих округів списки такої партії не набирають голосів, кількість яких є більшою за виборчу квоту. За таких обставин усі депутатські мандати розподіляються виключно у єдиному багатомандатному окрузі, а депутатами стають ті кандидати, які знаходяться у верхній частині списку, затвердженого партією.

3. Виборча система законопроекту № 2831-2 не дозволяє встановити результати виборів у повному обсязі. У механізмі встановлення результатів виборів присутня невідповідність між діленим (сума голосів за усі політичні партії) і дільником (виборча квота).