Попередні результати спостереження за парламентськими виборами у Молдові 30 листопада 2014 року.

Представники CifraGroup у складі команд спостереження від Committee for Open Democracy у день голосування відвідали 33 виборчих дільниці – 20 в окурзі #2 з центром у місті Бєльци (Balti) і 13 в окрузі #17 з центром у місті Фалешти (Falesti).

День голосування тривав із 7:00 до 21:00.

 

Матеріально-технічне забезпечення.

Усі виборчі дільниці, на яких проводилось спостереження були забезпечені необхідним інвентарем, а також науково-методичними матеріалами. Деякі дільниці у сільській місцевості розташовувались у невеликих приміщеннях, що створювало деякі незручності для виборців. Такі рішення були зумовлені або відсутністю у селах більших приміщень, або неможливістю підтримки там температури, яка б могла забезпечити комфортне виконання членами комісій своїх функцій. Також деякі із приміщень не відповідали вимогам людей із особливими потребами – відсутність пандусів на сходах, вузький вхід у приміщення, неналежне освітлення.

Організація, функціонування, навчання та фінансування членів виборчих комісій.

Більшість дільничних виборчих комісій були укомплектовані у кількості від 5 до 11 осіб. Згідно виборчого законодавства республіки членів виборчих комісій делегували місцеві ради (не більше трьох осіб) і політичні партії. Особливістю формування комісій у Молдові є те, що керівні склади ДВК обираються членами комісій, а не призначаються Окружними виборчкомами. Абсолютна більшість членів ДВК мали попередній досвід роботи на виборах і добре орієнтувались у виборчих процедурах. Було спостережено лише дві ДВК, на яких жоден член не мав попереднього досвіду адміністрування виборів. Протягом часу функціонування виборчих комісій було замінено лише декілька членів ДВК. Згідно виборчого кодексу такі заміни можуть здійснюватись у разі написання особистої заяви членом комісії або невиконання ним передбачених законом функцій. Політичні партії не володіють правом безпідставного відкликання і подальшої заміни членів виборчкомів. Для членів комісій проводились спеціальні навчальні тренінги, що тривали протягом декількох днів по три-чотири години. Також окремий інструктаж проводився для керівних складів ДВК. Загалом члени комісії вважали таку попередню підготовку потрібною, ефективною і достатньою. Роботу членів ДВК оплачує держава у розмірі 472 лей (співвідношення леї до гривні майже 1:1) для членів комісій і 600 лей для керівного складу ДВК. Усі члени комісій, які виявили бажання поспілкуватись на цю тему детальніше вказували, що не є задоволеними рівнем оплати праці. Політичні партії оплачують лише роботу спостерігачів у день голосування. Сума такої компенсації в залежності від партії варіюється від 150 до 250 лей. Деякі політичні партій повністю виплачували кошти спостерігачам ще до дня голосування.

Списки виборців.

На кожній дільниці було два списки виборців – основний і додатковий. У додатковий список вносились ті виборці, яких у день голосування не виявилось в основному списку. Також на попередньо визначених дільницях були списки для громадян Молдови, що проживають на території Придністровської Молдавської Республіки. Хоча на цих виборах Центральна виборча комісія Молдови надала можливість мешканцям Придністров’я взяти участь у голосуванні, проте, зі свідчень інших спостерігачів, цією можливістю скористалось небагато виборців. Загалом системних проблем зі списками виборців у день голосування спостережено не було.

Електронна реєстрація виборців.

Щоб запобігти багаторазовому голосуванню одного й того ж виборця вперше було запроваджено систему електронної реєстрації виборців. Перед отриманням бюлетеня оператори ПК (двоє на кожну дільницю) вносили паспортні дані виборців у комп’ютери. Ці дані одразу ж реєструвались у загальній системі і позбавляли власника паспорта можливості повторного голосування на будь-якій іншій дільниці. Однак, через технічний збій або ж перевантаження система не працювала протягом майже усього часу голосування. Це призвело до виникнення черг на деяких дільницях – особливо великих – оскільки оператори ПК повинні були вручну записувати дані кожного виборця з тим, щоб пізніше внести їх у систему.

Підрахунок голосів і встановлення результатів голосування.

Процедура підрахунку голосів на дільницях відбувалась згідно із нормами виборчого законодавства. На дільниці №3 округу #17 члени комісії розпочали процедуру підрахунку голосів без оголошення, однак, після зауваження спостерігачів почали коментувати свої дії. Протокол голосування було прийнято о 00:24 першого грудня. На дільниці 34 округу #2 члени ДВК намагались перешкоджати фото- та відео- зйомці, проте, після зауваження, припинили ці спроби. Протокол було прийнято о 23:56 тридцятого листопада.

На дільниці #3 округу №17 участь у голосуванні взяло 1193 виборця із 2767 внесених у списки. Звертає на себе увагу кількість бюлетенів, визнаних недійсними – 264, що становить 9.5% від загального числа виборців і 18.1% від загальної кількості виборців, що взяли участь у голосуванні на дільниці. До порівняння загальна кількість бюлетенів, визнаних недійсними по країні дорівнює 54 833, що становить 3.3%. У абсолютній більшості бюлетенів, визнаних недійними на дільниці, виборці голосували за політичну партію «Patria», реєстрацію на виборах якої скасували напередодні дня голосування через порушення норм фінансування виборчої кампанії. Незважаючи на те, що у всі бюлетенях навпроти партії була проставлена позначка «вибула», значна кількість виборців на дільниці все одно проголосувала за «Patria». Декілька спостерігачів на дільниці прокоментували таку поведінку виборців тим, що лідер партії Ренато Усатий є уродженцем Фалешти і проводив активну агітаційну кампанію. Також, на їхню думку, таким чином ці виборці виявили свій протест проти зняття партії з виборів.

Проблеми та порушення у день голосування.

Більшість порушень у день голосування не носили системного характеру та були зумовлені довільним трактуванням норм виборчого законодавства членами і керівництвом ДВК. На деяких дільницях використовувались одразу усі наявні урни для голосування, а на деяких урни для голосування використовувались почергово – спочатку наповнювалась одна урна, потім інша і т.д.. На одній із дільниць у приміщенні, де знаходився сейф із бюлетенями, перебували представники правоохоронних органів. Також на деяких дільницях були відсутні спеціальні форми для забезпечення голосування незрячим виборцям. Основною системною проблемою стали тривалі черги виборців на дільницях, що виникли внаслідок перебоїв у роботі електронної системи реєстрації виборців.